Şekerin birçok zararı olduğunu bildiğimiz halde çoğumuz maalesef tadına karşı koyamıyoruz.
Yerli
yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içinde bulunan, kanser hücrelerinin en
çok sevdiği şey olan ve birçok
hastalığa davetiye çıkaran şekerin yerine siz de bir alternatif arıyorsanız bu tarifi
kaçırmayın derim.
İçinde ne margarinin, ne de kanserin
sevgilisi olan şekerin yer almadığı sağlıklı kekimizin tarifine
geçmeden önce keçiboynuzunun da yararlarından bahsetmeden edemeyeceğim.
Keçiboynuzu;
fosfor ve kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik erimesine
karşı etkili bir koruma sağlıyor, barındırdığı vitaminler ve mineraller sayesinde diş ve diş eti hastalıklarıyla
savaşıyor, içerdiği yüksek ham selüloz
sayesinde bağırsak hastalıklarıyla savaşarak bağırsak kurdu ve tenya
gibi bağırsak parazitlerinin yok olmasını sağlıyor, kanın zehirli maddelerini temizliyor ve kansızlığı gideriyor, hafızayı güçlendiriyor, konsantrasyonu arttırıyor,
düzenli şekilde tüketildiğinde akciğer kanserine yakalanma
riskini azalttığı söyleniyor. Bu saydıklarımın
dışında daha birçok yararı olan keçiboynuzunu şekerin yerine kullanıldığımızda ise şekerin zararlarından kendimizi koruyarak tatlı ihtiyacımızı karşılayabiliriz.
Ayrıca
sıcak içeceklerinizde de kahve ve kakao yerine keçiboynuzu unu kullanarak sağlıklı içecekler hazırlayabilirsiniz.
Şimdi gelelim kekimizin tarifine;
MALZEMELER
2
Yumurta
1
su bardağı keçiboynuzu tozu
½
su bardağı zeytinyağı
1,5
su bardağı süt
1,5
su bardağı un (Ben kepekli un kullanıyorum)
1
paket kabartma tozu
1
paket vanilya
1
çay bardağı iri dövülmüş
fındık veya ceviz veya tuzsuz yer fıstığı
1
avuç yabanmersini veya kuru üzüm
HAZIRLANIŞI
Derin
bir çırpma kabında yumurtalar ile keçiboynuzu tozunu mikser ile önce düşük, sonra yüksek devirde 2-3 dakika çırpıyoruz.
Üzerine
zeytinyağı ile sütü de ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
Daha
sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tüm malzemeler birbirine karışana kadar mikserle çırpıyoruz.
En
son ceviz ve yabanmersinini de ekleyerek tahta kaşıkla
azıcık karıştırıp zeytinyağı ile yağladığımız kek kalıbına karışımımızı döküyoruz.
Önceden
180 derecede ısıttığımız fırında pişiriyoruz.
Kekimiz kabarıp üzerinin çatladığını görene kadar fırının kapağını açmıyoruz.(Yoksa kekimiz kabarmaz) Üzeri çatladıktan biraz sonra kürdan testi ile
içinin de piştiğinden emin olunca fırından çıkarıyoruz ve henüz
kek kalıbından çıkarmadan 5-6 dakika kadar üzerini kuru bir bez veya havlu ile
örtüyoruz ki yumuşak olsun.
Daha
sonra ters çevirerek kalıptan servis tabağına alabiliriz.
Eğer biraz daha
tatlandırmak ve ıslak kek gibi olmasını isterseniz; kalıptan çıkardıktan sonra (henüz
tam soğumamışken) yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezini biraz sulandırarak kekin üzerine dökebilirsiniz.
EdDorine Sağlıklı ve Tatlı günler
diler :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder