28 Nisan 2015 Salı

KEÇİBOYNUZU TOZU İLE SAĞLIKLI, ŞEKERSİZ KEK


Şekerin birçok zararı olduğunu bildiğimiz halde çoğumuz maalesef tadına karşı koyamıyoruz.
Yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içinde bulunan, kanser hücrelerinin en çok sevdiği şey olan ve birçok hastalığa davetiye çıkaran şekerin yerine siz de bir alternatif arıyorsanız bu tarifi kaçırmayın derim.

İçinde ne margarinin, ne de kanserin sevgilisi olan şekerin yer almadığı sağlıklı kekimizin tarifine geçmeden önce keçiboynuzunun da yararlarından bahsetmeden edemeyeceğim.
Keçiboynuzu; fosfor ve kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik erimesine karşı etkili bir koruma sağlıyor, barındırdığı vitaminler ve mineraller sayesinde diş ve diş eti hastalıklarıyla savaşıyor, içerdiği yüksek ham selüloz sayesinde bağırsak hastalıklarıyla savaşarak bağırsak kurdu ve tenya gibi bağırsak parazitlerinin yok olmasını sağlıyor, kanın zehirli maddelerini temizliyor ve kansızlığı gideriyor, hafızayı güçlendiriyor, konsantrasyonu arttırıyor, düzenli şekilde tüketildiğinde akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı söyleniyor. Bu saydıklarımın dışında daha birçok yararı olan keçiboynuzunu şekerin yerine kullanıldığımızda ise şekerin zararlarından kendimizi koruyarak tatlı ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

Ayrıca sıcak içeceklerinizde de kahve ve kakao yerine keçiboynuzu unu kullanarak sağlıklı içecekler hazırlayabilirsiniz. 

Şimdi gelelim kekimizin tarifine;
MALZEMELER
2 Yumurta
1 su bardağı keçiboynuzu tozu
½ su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı un (Ben kepekli un kullanıyorum)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı iri dövülmüş fındık veya ceviz veya tuzsuz yer fıstığı
1 avuç yabanmersini veya kuru üzüm

HAZIRLANIŞI
Derin bir çırpma kabında yumurtalar ile keçiboynuzu tozunu mikser ile önce düşük, sonra yüksek devirde 2-3 dakika çırpıyoruz.
Üzerine zeytinyağı ile sütü de ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tüm malzemeler birbirine karışana kadar mikserle çırpıyoruz.
En son ceviz ve yabanmersinini de ekleyerek tahta kaşıkla azıcık karıştırıp zeytinyağı ile yağladığımız kek kalıbına karışımımızı döküyoruz.
Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında pişiriyoruz.
 Kekimiz kabarıp üzerinin çatladığını görene kadar fırının kapağını açmıyoruz.(Yoksa kekimiz kabarmaz)  Üzeri çatladıktan biraz sonra kürdan testi ile içinin de piştiğinden emin olunca fırından çıkarıyoruz ve henüz kek kalıbından çıkarmadan 5-6 dakika kadar üzerini kuru bir bez veya havlu ile örtüyoruz ki yumuşak olsun. 

Daha sonra ters çevirerek kalıptan servis tabağına alabiliriz.

Eğer biraz daha tatlandırmak ve ıslak kek gibi olmasını isterseniz; kalıptan çıkardıktan sonra (henüz tam soğumamışken) yarım çay bardağı keçiboynuzu pekmezini biraz sulandırarak kekin üzerine dökebilirsiniz.


EdDorine Sağlıklı ve Tatlı günler diler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder